This article at DeStandaard.be (registration required)
 

CURSIEF. Valse Haider op het web


(axb, spi)

BRUSSEL -- Op het eerste gezicht lijkt ze echt, die webstek van Jörg Haiders Freiheitliche Partei Österreichs. Tot je uit pure nieuwsgierigheid even bij de ,,blauwe links'''''''' gaat kijken, onderaan. En je onder Die Kreuzritter unserer Zeit op de Ku Klux Klan stoot, wat verder op aryangraphics.com -- een website gespecialiseerd in nazi-insignia, en bij Lieder aus der Heimat op een uitgebreide verzameling ,,ondergrondse'''''''' haat-muziekbestanden en historische redevoeringen van de Führer -- de echte dan.

De keurig vervalste website blijkt na wat zoekwerk op naam te staan van Alan Lockwood en John Sinclair, beiden uit New York. Eén lettertje verschil in het url-adres -- fpo in plaats van fpoe -- en je komt op de ,,foute'''''''' stek terecht. Onder Unser Programm für Österreichs Zukunft pleit de vervalste website onder meer voor de afschaffing van het parlementaire systeem, ten voordele van een gevolmachtigde Konzentrationsregierung en de uittreding van Oostenrijk uit de EU.

Verder opsporingswerk leert dat de vervalste FPÖ-webstek een meesterwerk is van de ,,sabotage-organisatie'''''''' RTMark -- een anarchistisch Amerikaans collectief dat zich er op toespitst multinationals en ,,slechte politici'''''''' via het Internet het leven zuur te maken. Een telefoontje naar New York leert dat Alan Lockwood, de geregistreerde eigenaar van de valse site, wel degelijk bestaat. Maar uitleg geven, wil hij niet.

RTMark is niet aan zijn proefstuk. De hackers richtten hun pijlen eerder al op burgemeester Rudy Giuliani van New York -- de man van de zero tolerance, het hard optreden tegen criminaliteit. En hun activiteiten deden presidentskandidaat George Bush jr. op een onbedachtzaam moment uitroepen dat er ,,grenzen aan de vrijheid zijn''''''''.

  • De échte FPÖ-stek: www.fpoe.at. De vervalste site: www.fpo.at. De hackers zijn te vinden op www.rtmark.com.
  • Terug

    Siteplan
    Colofon
    © Copyright | De Standaard Online 2000
    Design en realisatie door Icon